Hogyan érinti a munkáltatókat a SZÉP-kártya kormányrendelet?

SZÉP kártya

2018 májusában megváltozott a SZÉP-kártya szabályozása. A kormány új rendeletben (76/2018. Korm. rendelet) határozta meg a kártya kibocsátási és felhasználási feltételeit.

A rendeletnek megfelelően 2019. január 5-től a SZÉP-kártya kibocsátást pénzforgalmi szolgáltatássá kell a pénzintézeteknek átalakítaniuk. Ez több változással is jár; ezeket foglaljuk össze az alábbiakban

Változás a juttatások utalásában

A munkavállalókkal kötött szerződés alapján minden kártyabirtokosnak SZÉP-kártya alszámlánként („zsebenként”) egy, tehát összesen három (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) önálló fizetési számlája lesz, amelyekre a munkáltatók közvetlenül kell, hogy utalják a SZÉP-kártyán biztosított juttatások összegét. Vagyis 2019-től, ha a munkavállalójuk mindhárom SZÉP-kártya alszámlájára szeretnének juttatást adni, akkor ezt a munkavállaló három különböző SZÉP-kártya számlaszámára kell majd utalniuk.

Ebből következően 2019. január 5. után az OTP Banknál megszűnik a jelenleg alkalmazott Portálos állomány-feltöltés, és az összes munkavállaló juttatásainak egy összegben a kibocsátó részére történő utalása. Ezentúl a munkáltatóknak közvetlenül a munkavállalóik OTP SZÉP kártya számlaszámaira kell utalni a juttatások összegét, hasonlóan a bérek utalásához.

Változás a munkáltatói szerződésben

A változások miatt a Pénztárszolgáltató és a munkáltató között korábban létrejött, jelenleg hatályos szerződést módosítani kell, mert a korábbi szerződés szerinti utalványkártya szolgáltatást 2019-től nem lehet nyújtani.

Ha a munkáltatók szeretnék, hogy a munkavállalóik SZÉP-kártya számlaszámait a pénztárszolgáltatók átadják, el kell fogadni a szerződés-módosítási ajánlatokat, amelyeket az ősz folyamán megkapnak. Így nem szükséges a munkavállalóiktól egyenként összegyűjteniük a SZÉP kártya számlaszámaikat. Ehhez a munkavállalók is a szerződés elfogadásával fognak hozzájárulni.

A szerződéses ajánlat szerinti szolgáltatások jelentősen megkönnyítik a SZÉP-kártya juttatással járó adminisztrációs teendőket. Ha a munkáltatók a szerződés-módosítást nem kötik meg, akkor is utalhatnak a munkavállalók SZÉP kártyáira juttatást, csak a számlaszámokat a munkavállalóiktól kell beszerezniük. Ebben az esetben a jelenleg hatályos szerződést fel kell mondanunk.

Szerződéskötés a munkavállalókkal

A jogszabályváltozás miatt a pénztárszolgáltatóknak szerződést kell kötniük minden SZÉP kártya-birtokossal. A szerződést a kártyabirtokosok számára a pénztárszolgáltatók postai úton vagy e-mailben fogják elküldeni 2018. októbertől. A munkavállalónak mindössze annyi teendője lesz, hogy átvegye a postai levelet, vagy az e-mailben kapott linkre kattintva kövesse az utasításokat, és nyissa meg SZÉP kártya szerződését. A szerződést nem kell aláírnia, vagy visszaküldenie, a kézhezvételtől számított 15 nap után automatikusan elfogadottnak tekintik.

Ez a szerződés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a munkavállalóiknak 2019. január 5-e után is utalhassanak SZÉP-kártya juttatást.

Share