Változott az egyéni védőeszközökről szóló EU rendelet!

PORTWEST termékskála

2018. április 21-én lépett hatályba a korábbi – már 20 éves – irányelvet felváltó, az egyéni védőeszközökről és a 89/686/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/425 EU Rendelet.

Melyek a legfontosabb változások?

A hallásvédelem a II. kategóriából a III. kategóriába került.

A SafeTrain Kft által forgalmazott munkavédelmi termékek gyártója, a Portwest aktívan korszerűsíti az összes hallásvédő terméket a III. kategóriába.

A mentőmellények a II. kategóriából a III. kategóriába kerültek.

A Portwest módosítja az LJ20 100 M  mentőmellényt, hogy megfeleljen a III. kategóri feltételeinek.

Minden munkavédelmi termék mellé megfelelőségi nyilatkozat kell – ez lehet fizikai nyilatkozat vagy link a digitális letöltéshez.

A Portwest sok éven át letölthető deklarációkat biztosított viszonteladói számára portálján, és továbbra is ezt fogja tenni. 2019-től minden EVE-nek tartalmaznia kell egy URL-t, amelyen a nyilatkozatok online elérhetőek. A SafeTrain Kft. minden, általa forgalmazott termék mellé biztosítja a nyilatkozatot.

A nyilatkozatoknak a termék forgalomba hozatala után 10 évig rendelkezésre kell állniuk.

A Portwest biztosítja, hogy a nyilatkozatok a vásárlás után 10 évig rendelkezésre álljanak; a SafeTrain Kft. pótolja vásárlóinak az esetleg elveszített nyilatkozatot.

Az EN tanúsítványok kötelezően legfeljebb ötéves érvényességgel rendelkeznek

Ez a rendelkezés 2023 áprilisától lép hatályba, de a Portwest már most aktívan együttműködik a bejelentett szervezetekkel a teljes körű megfelelés érdekében.

A megfelelőség-tanúsítási eljárásokat a gyártónak kell elvégeznie

A Portwest jelenleg is rendszeresen folytat megfelelőség-értékelési eljárásokat, és ezt továbbra is folytatni fogja.

A gyártók/importőrök és forgalmazók felelősségei tisztázódtak.

A Portwest teljes mértékben tisztában van a felelősségével, mint gyártó, ugyanakkor a SafeTrain Kft. is tisztán ismeri és alkalmazza felelősségi körét.

A gyártóknak/importőröknek, amennyiben lehetséges, a munkavédelmi termékeken fel kell tüntetniük nevüket, bejegyzett védjegyüket és a postai címüket, amelyen kapcsolatba lehet lépni velük

A Portwest már feltüntette címét az összes munkavédelmi terméken, hogy biztosítsa a teljes megfelelést.