RID 2017

2017 június végével lezárult a féléves átmeneti időszak, amíg a nemzetközi forgalomban a 2015-ös RID alapján fuvarozást még végezni lehetett.

2017. július 1-től nemzetközi (COTIF)  forgalomban  már csak a 2017-es előírások szerint végezhető a fuvarozás. Az oktatások anyagának már tartalmaznia kellett a változásokat.

A magyar nyelvű  szabályozás sajnos a korábbi évekhez hasonlóan, csak a legutolsó utáni pillanatban jelenik meg, így sem a nemzetközi, sem a csak belföldi  fuvarozásokról szóló rendelet nem született még meg.

Nagyon lényeges, hogy a mozdonyvezetőnél tartandó Írásbeli Utasítás formája, tartalma is változik. Július 1-tőlmár csak az új formátum használható a nemzetközi viszonylatokban.

Sajnos a helyzet korántsem egyszerű, mert ugyanakkor  a 2015-ös Írásbeli utasítás továbbra is hatályos marad a csak belföldet érintő fuvarozások esetében.  Csúnya dolog, de gyakorlatilag a fuvarlevél dönti el (belföldi/nemzetközi),  hogy melyik a hatályos utasítás,. Belföldi fuvarozás esetén az esetleges ellenőrzési galibák elkerülése végett jó, ha mindkét verzió (2015, 2017) kéznél van a mozdonyvezetőknél.